- 4 dojrzałe banany
- 75 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodki może dodać 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Mąkę z sodą przesiewamy. Rozpuszczamy masło, obrane banany zgniatamy widelcem. Masło, rozmącone jajko, cukier, banany mieszamy ze sobą, dodajemy przesianą mąkę, cynamon, łączymy do jednolitej masy. Całość dodajemy do przygotowanej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy po tym czasie jest suchy. Jeśli nie dopiekamy jeszcze chwilkę. Aby uniknąć zakalca, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepis jest bardzo prosty, może i nie jest to nic odkrywczego, ale jest pyszny i dzieci go uwielbiają.
W naszym domu bardzo szybko również znika chleb cynamonowy klik
Smacznego
Uwielbiam taki chlebuś, jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńLubię chlebek bananowy, ale przygotowuję w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu też zrobić chlebek bananowy :), tak często go widzę na blogach. Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń