SKŁADNIKI :(przepis na 3-4 osoby)
- ryż do risotto ok 300 g
- 1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę
- 2 łyżki masła
- ok 1l bulionu drobiowego
- 125 ml wina białego
- 2 szczypty szafranu
SPOSÓB WYKONANIA :
Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy ryż, który przez chwilę podsmażymy, zrobi się przezroczysty. Wlewamy wino, gdy alkohol już wyparuję, dolewamy łyżkę wazową bulionu, dodajemy nasz szafran. Całość mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy następną i tak tę czynność powtarzamy aż, ryż zmięknie, a potrawa cała stanie się kremowa. PAMIĘTAMY, aby bulion oraz wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej ryż stwardnieje i już nie wchłonie bulionu.
Risotto w całości jest pięknie kremowe o słonecznym żółtym kolorze. Ryż taki podaję z piersiami z kurczaka smażonym we własnym sosie z nutą cytryny. Jeżeli chcę, aby risotto było bardziej kremowe, dodaję starty parmezan. Takie risotto robię ok 15-20 minut, w zależności ile użyłam ryżu. Może i stałe mieszanie i dolewanie bulionu jest monotonne, no ale cóż dla takiego smaku warto.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz