SKŁADNIKI :
- 2 jajka
- 25 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżkę oleju plus masło do posmażenia całości
- 50 dag botwinki
- 1 ząbek czosnku (chyba że lubimy bardziej ostre możemy dać jeszcze jeden)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- starty parmezan ok 3-4 łyżki
- 1 łyżkę masła
Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki.
Farsz
Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3-4 minuty.
Tak przygotowane buraczki wymieszać z pietruszką, czosnkiem, przyprawami, masłem oraz parmezanem.
Na upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem.
Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:)
Smacznego
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam
Usuń