poniedziałek, 13 lipca 2015

Naleśniki z botwinką i parmezanem

Kto nie lubi naleśników na słodko, są dni, że codziennie je robię ....mamo a może być też dziś naleśnik... :) Ale dziś wersja wytrawna bogata w smaku i koloru. Naleśniki z młodziutka botwinką, natką pietruszki, czosnkiem oraz parmezanem. Jest jeszcze dostęp do malutkich,  są one bardzo słodkie, wystarczy kilka minut, aby były gotowe do spożycia. Nie mogę wam im podać, niech zdjęcie rozpali wasze kubki smakowe :)
SKŁADNIKI :
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżkę oleju plus masło do posmażenia całości 
farsz
  • 50 dag botwinki 
  • 1 ząbek czosnku (chyba że lubimy bardziej ostre możemy dać jeszcze jeden)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku  
  • starty parmezan ok 3-4 łyżki 
  • 1 łyżkę masła 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 
Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki.
Farsz 
 Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3-4 minuty.
Tak przygotowane buraczki wymieszać z pietruszką, czosnkiem, przyprawami, masłem oraz parmezanem.

Na upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem.
Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:)
Smacznego

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...