SKŁADNIKI :
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płaska brązowego cukru
- 1 cebula
- 1 mała chili
- gałka muszkatołowa (do smaku)
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili, dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego chrupania :)
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda obłędnie - pokusiłam się w ten sposób przygotować kalafiora... mhmmm pychotka :)
OdpowiedzUsuńK.
Dziękuję Ci, cieszę się, że Ci smakowało i eksperymentujesz w kuchni :)
Usuń