Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania 30min
SKŁADNIKI:
- twaróg 400 g(dodaję półtłusty)
- jajka 3 szt
- mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej mąki tak aby ciasto było sprężyste)
- sól (ok 1/4 łyżeczki)
- cynamon
- jabłko 2szt
- masło (nie całe pół kostki)
- cukier brązowy 2 łyżki
SPOSÓB WYKONANIA:
- twaróg rozgniatam widelcem dodaję do tego jajka oraz szczyptę soli rozgniatam wszytko razem
- stopniowo dodaję mąkę i zagniatam ciastko, ciastko nie może kleić nam się do ręki, gdy mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki.
- wałeczek lekko zgniatamy i kroimy nożem na np. skośne prostokąty
- wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy je do wypłynięcia
- gdy kluski nam się gotują obieramy jabłka i kroimy je na wąskie paseczki po czym wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem chwilkę smażymy po czym posypujemy cukrem, oraz posypuję cynamonem który z cukrem nam się karmelizuje, nie mieszamy tylko potrząsamy patelnią, aby karmel równo pokrył nam jabłka
- gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć je od wody, kładę na talerz układam na nich jabłka oraz polewam sosem który powstał z jabłek i karmelu
- gotowe
WSKAZÓWKI
- ważne, aby ciasto na kluski przygotować krótko przed podaniem zapobiegnie to niepotrzebnemu rozmiękczeniu kluski.
- można przygotować ciasto wcześniej i więcej i je zamrozić a przed gotowaniem na krótko przed wyjąć i wrzucać na wrzątek
- gdy chcemy zamrozić warto je najpierw poukładać na deseczce i tak je włożyć do zamrażalnika po wstępnym zamrożeniu wyjąć i poporcjować do woreczków. Zapobiegnie to posklejaniu oraz deformacji kluski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz