SKŁADNIKI NA ZUPĘ :
- mleko 1,5l
- laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy )
- białka 2szt
- cukier puder 2 łyżki
- żółtka 2szt
- cukier 6 łyżeczek
SKŁADNIKI NA RACUCHY
- mąki pszennej 3 szklanki 1 szklanka mąki pszennej = 140g
- sól 1/4 łyżeczki
- ciepłej wody 1,5 szklanki 1 szklanka 250ml
- drożdże świeże 25g
- cukier 3 łyżki
- olej lub oliwa 2 łyżki
- cukier puder do posypania
SPOSÓB WYKONANIA ZUPY :
- gotuję mleko razem z przecięta na pół laską wanilii albo porcją cukru waniliowego.
- w tym czasie ubijam na sztywno białko, dodaje cukier puder i ubijam dalej
- na wrzące mleko kładę łyżką porcję sztywnej piany i je obgotowuje krótko z obu stron
- wyjmuje je łyżką cedzakową i odkładam na talerz
- żółtka ucieram z cukrem tworząc kogel mogel, do utartego kogla dodaję po odrobinie mleka a potem łączę z reszta mleka mieszając trzepaczką .
Zupę odstawiam i zabieram się za racuchy
- do dużej miski przesiewam mąkę i wmieszam z solą
- drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą)
- robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo wodę z drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką
- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h
- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron
- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko
- do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą
- po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem
- zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem
- podaję z racuchami
- zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno
Smacznego
Basiu to moja zupa również,aż poczułam jej zapach i smak .Moja babcia robiła mi ją w sezonie truskawkowym ,bo do zupy dokładała pocięte truskawy:)Pyszota:)
OdpowiedzUsuń