SKŁADNIKI: z tej porcji wychodzi ok 2 takich pater
- 0,5 kg mąki przennej
- 0,5 szklanki cukru
- 15 dag palmy(użyłam kasi)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany ukwaszonej
- 1 kieliszek wódki
- olej rzepakowy do pieczenia
- cukier puder do obsypania
- ręcznik papierowy do odsączenia
SPOSÓB WYKONANIA
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę, dodać pokrojoną w kostkę palmę i wszystko zagnieść na jednolitą masę
- zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min
- po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać ukośnie rąby i stworzyć z nich chruściki(naciąć w środku i przełożyć jeden róg przez dziurkę )
- smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia
- usmażone odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu
- gotowe posypać cukrem pudrem
Tak babcia by mnie dziś ugościła , filiżaneczkę porcelanową otrzymałam od niej ,.......
Smacznego
Dobrze jest mieć takie babcine wspomnienie :) też mam podobne. Babcia byłaby na pewno dumna patrząc jak ładnie Ci wyszedł ten chruścik :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) teraz uczę moje pieczenia, gotowania a smak z lat dzieciństwa pozostaje na lata, np. chleb z cukrem :)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić wódkę/spirytus?
OdpowiedzUsuńJak się nie ma pod ręką wódki to można zastąpić 2 łyżkami octu :) Pozdrawiam
Usuń