piątek, 12 września 2025

Kremowa zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidora.

 


Kremowa zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidora prosta, zdrowa i pełna smaku! Idealny pomysł na szybki obiad. Spróbujesz?



SKŁADNIKI:
* dynia hokkaido 1 szt
* papryka czerwona 3 szt
* pomidor 2 szt
* czosnek 4 ząbki
* sól
* paprykę chili
* rozmaryn 2 gałązki
* olej do posmarowania
* bulion warzywny
* gęsta śmietana
* kiełki ulubione
SPOSÓB WYKONANIA:
Dynie, paprykę myjemy, czyścimy z nasion. Tak przygotowane warzywa kroimy na plastry i układamy na blasze wraz z pomidorami oraz czosnkiem. Smarujemy olejem. Posypujemy solą, dodajemy rozmaryn. Całość pieczemy do miękkości ( piekłam 18 min na 200 stopni). Tak przygotowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym( ok 2 litry), blendujemy.


 Doprawiamy do smaku solą oraz papryczką chili wedle uznania. Tak przygotowaną zupę krem podajemy z łyżeczką gęstej śmietany oraz kiełkami.


 


 
Jakie są Wasze ulubione zupy krem z pieczonych warzyw?
Zapraszam do obserwacji mojego świata kulinarnego "Talerz o świcie"
Smacznego Basia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...