Dzi艣 kanapka pachn膮ca pomidorem zapiekanym na oliwie z oregano i czosnkiem.馃挀馃崊
Do tego klopsik a to wszytko polane pesto bazyliowym.馃挌馃崈
Pe艂na gama zapachu i koloru.
SK艁ADNIKI:
klopsiki:
mi臋so mielone ( przygotowa艂am z mi臋sa wieprzowego ok 70 dag)
1 jajko
ok. p贸艂 szklanki zimnej wody
3 艂y偶ki bu艂ki tartej
s贸l do smaku
艣wie偶o zmielony pieprz do smaku
1 艂y偶eczk臋 musztardy ostrej (mo偶na pomin膮膰)
olej do sma偶enia
dodatki:
chleb nasz ulubiony
pomidorki koktajlowe
pesto bazyliowe
ser bia艂y w plastrach (typu kanapkowy)
oliwa z oregano
czosnek
艣wie偶a bazylia
SPOS脫B WYKONANIA:
Mi臋so doprawiamy, wyrabiamy. Formujemy ma艂e kulki i pieczemy na patelni. Ja u偶y艂am mi臋sa wieprzowego, ale r贸wnie dobrze mo偶emy u偶y膰 ka偶dego innego wedle swojego uznania. Na osobnej patelni szykujemy pomidorki. Rozgrzewamy nasz膮 oliw臋 (je艣li nie mamy z oregano mo偶emy doda膰 zwyk艂ej, a na patelnie dodamy 艣wie偶e oregano, aby ca艂o艣膰 przesz艂a jego smakiem). Na tak膮 oliw臋 艣cieramy z膮bek czosnku, dodajemy pomidorki przeci臋te na p贸艂. Chwil臋 tak je podsma偶amy. Zapach jest ob艂臋dny. 馃槏
Nasze chlebki chwil臋 opiekamy, aby by艂y chrupi膮ce (mo偶emy je opiec na patelni po pomidorkach, dodatkowo przejd膮 aromatem), na to uk艂adamy serek bia艂y, klopsiki oraz pomidorki. Ca艂o艣膰 polewamy 艣wie偶ym pesto bazyliowym. 馃崈馃崈馃崕Solimy oraz doprawiamy 艣wie偶o zmielonym pieprzem. 馃嵈
Gotowe, kanapka jest pe艂na aromatu i smaku.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz