SKŁADNIKI :
- fasola jaś ok.300 g
- ok.700 g laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej)
- 1 dużą cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki smalcu
- świeży tymianek 3-4 gałązki
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy (można pominąć)
- liść laurowy 3 szt
- ziele angielskie 4-6 szt
Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki.
Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy.
Smacznego
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń"Chodzi" za mną już od dłuższego czasu :)
OdpowiedzUsuń