- 40 dag fileta piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, gałka muszkatołowa, pieprz czarny świeżo zmielony (wedle uznania)
- 2 łyżki startego parmezanu
- olej do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Dodajemy żółtka, mąkę, posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Schłodzimy przez ok 15 minut w lodówce. Mięsną masę łączymy z ubitymi białkami. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kładziemy na ręcznik papierowy po czym posypujemy parmezanem i gorące podajemy.
Szybko, smacznie, bogate w smaku oraz inaczej :) Polecam
Basia
super przepis !
OdpowiedzUsuń