Strony

wtorek, 24 czerwca 2014

Cukier różany

U mnie ostatnio kwiatowo, za oknem zimno szaro a na stole schnie różany cukier o pięknej barwie i cudnym zapachu. Lato się rozpoczęło (niestety tego nie widać ) a ja powoli zamykam je w słoiki na zimę. Cukier ten stanie zaraz obok fiołkowego pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich cukier lawendowy już zakwitła w ogrodzie.


Robi się go bardzo szybko, kiedyś aromatyzowałam cukier w ten sposób, że przekładam na zmianę z kwiatami. Wedle mnie najlepszym sposobem jest roztarcie go z płatkami. Oprócz zapachu daję nam to wspaniały kolor.
SKŁADNIKI:
- płatki róży 4 garście
- cukier gruby Rafinada zależy jaki kolor chcemy uzyskać ja wykorzystałam ok 350 g

SPOSÓB WYKONANIA
- płatki róży delikatnie myjemy, osuszany
- - miażdżymy je w moździerzu partiami z płatkami, intensywność zależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy
- tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika
- cukier wykorzystuję do ciast i ciasteczek do posypania śmietany. Gdy będę potrzebowała go w postaci cukru pudru zmielę do w młynku. Uzyskam nową strukturę :)
- jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy do tego miskę i kulę do rozcierania ciasta 

 Cukier różany będę robiła tak długo jak będą rosły wokół mnie róże.

7 komentarzy:

  1. jak długo można taki różany cukier przechowywać zanim straci kolor i zapach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cukier fiołkowy trzymam od wiosny i nadal cudnie pachnie i ma swój kolor. Dobrze trzymać takie rzeczy w suchym i ciemnym miejscu wtedy mamy szanse długo go utrzymać :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100 % ! dlatego robię go całe lato i chowam do szafek :) a później z niego tworze co mi dusza posunie :)

      Usuń
  3. czy można go zrobić z płatków dzikiej róży?

    OdpowiedzUsuń