Strony

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Crumble z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc truskawki wskakują do potraw na wszelkie sposoby. Jednym z naszych ulubionych deserów niedzielnych są owoce pod kruszonką, na zmianę z różnymi owocami. Robi się ją bardzo szybko a w towarzystwie lodów smakuję wyśmienicie. Jadamy ją często i się nam nie nudzi dodatki dość często zmieniam raz lądują w kruszonce orzechy innym razem płatki owsiane, jeżeli owoc jest słodki dla kontrastu dodaję żurawinę całkowita dowolność i twórczość i to jest w tym najlepsze, że za każdym razem smak odkrywa się  na nowo.

SKŁADNIKI:
  • świeże truskawki 500-600 g
  • mąka pszenna 180 g 
  • cukier brązowy 80 g
  • płatki owsiane 4 czubate łyżki 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • masło 120 g 
  • lody opcjonalnie

 
SPOSÓB WYKONANIA :
- truskawki myjemy obieramy z szypułki 
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i płatami owsianymi 
- dodajemy masło i palcami zagniatamy tworząc kruszonkę 
- w naczyniu żaroodpornym układamy truskawki (jeżeli trawią nam się kwaśne truskawki możemy je dodatkowo posypać cukrem)
- truskawki posypujemy kruszonką 
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
 - pieczemy ok 15-20  minut aż kruszonka będzie rumiana 
- podajemy ciepłą w towarzystwie naszych ulubionych lodów 
Kilka chwil i nasze podniebienie jest szczęśliwe 

1 komentarz: