Strony

poniedziałek, 4 listopada 2013

Sos śliwkowy

Kto z nas nie kocha sosu, praktycznie można podać go do wszystkiego  a rodzai sosów jest mnóstwo. Dziś królem będzie sos śliwkowy na bazie powideł śliwkowych oraz bazowego sosu pieczeniowego o którym pisałam Tu.


SKŁADNIKI :
  •  powidła śliwkowe ok 3 łyżki
  • kora cynamonu 1 szt
  • anyż 1 szt
  • wino czerwone 50ml
  • baza sosu pieczeniowego 200 ml (jeżeli nie mamy możemy dodać wody oraz sosu sojowego)
SPOSÓB WYKONANIA :
 - na patelnie teflonową rozgrzaną dodajemy powidła i krótko podsmażamy
- wlewamy wino i pozwalamy jemu odparować
- po odparowaniu dodajemy korę cynamonu oraz anyż podlewamy bazą sosu pieczeniowego i na wolnym ogniu gotujemy
 - po ok 15 min mamy gotowy sos, podczas odparowywania sos bardzo dobrze się nam zagęści a wszystkie smaki przejdą do niego
- świetnie komponuję się z mięsem 

Smacznego



1 komentarz:

  1. Sos śliwkowy rewelacja! i do mięsa i sera i nawet do krewetek. Ja z anyżkiem bym co prawda nie przełknęła ale cynamonu używam też w mojej wersji.

    OdpowiedzUsuń