Strony

czwartek, 31 października 2013

Wykwintny gulasz - Quiche

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku.
 -  czas przygotowania ok 1h

SKŁADNIKI:
- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)
- marchew 3 szt
- jogurt typu grecki
składniki na ciasto kruche
- mąki pszennej 350g
-  masło 150g
- proszek do pieczenia 1łyzeczka
- sól 1 łyżeczka
- jajo 2szt
- woda 25ml
 SPOSÓB WYKONANIA :
- Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika na 180 stopni aby się  upiekła.
- gdy ciasto się schłodzi odcinamy mała kulkę i wkładamy ja z powrotem do lodówki
- resztę ciasta rozwałkujemy najlepiej zrobić to pomiędzy folię spożywczą, koło z ciasta robimy większe niż nasza foremka 
- wkładamy do tortownicy dociskamy do dna i nakłuwamy widelcem 
- odcinamy kawałek papieru do pieczenia, wkładamy do tarty i obciążamy np fasolką( zapobiegnie to unoszeniu się ciasta 
- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10 -13 min
-
- między czasie przygotowujemy w miseczce 1 jajko rozmącone 1 łyżeczką mąki
- po wyjęciu tarty wyciągamy fasolkę, dno smarujemy zawiesiną z jajka i mąki pomoże to posklejać niepotrzebne dziurki i pęknięcia, aby sos nie uciekał nam z tarty
- wkładamy na kolejne 5 min na 180 stopni
- po tym czasie wyciągamy i wkładamy do tego nasz gulasz
- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta 
- brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta

-
- wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni
- gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.
- podaję ją z jogurtem 


 WSKAZÓWKI:
- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika 
- aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą 
- podany przepis jest na rozmiar formy o średnicy 24 cm 

 Wkrótce pokażę w jaki jeszcze inny sposób można podać gulasz.
Smacznego  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz