Strony

wtorek, 29 października 2013

Sos ciemny pieczeniowy domowy

Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek.



SKŁADNIKI:
  • kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg
  •  marchew 3 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler naciowy 1 szt
  • cebula 2 szt
  •  czosnek 1 szt
  • por kawałek części białej
  • sól różowa (można użyć morskiej)
  • zamiast przypraw użyłam bulionetki mięsnej (klik)
  • jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy przyprawy wedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- kości myjemy osuszamy i solimy
- smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni
- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)
- gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską.
- wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru 
- gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku jedną partię kości na to w środek warzywa i kolejną partię kości 

- zalewamy wszytko zimną wodą i gotujemy ok 1h
- po ugotowaniu przecedzamy do innego garnka doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy 
- aby sos był bardziej ciemny możemy zrobić karmel na patelni podlać woda i dodać do sosu 
-  jednym ze sposobów też jest zaparzyć w szklance kawę zbożową i dodać ja do sosu ja ten sposób wykorzystałam 
- aby sos był gęściejszy możemy go powoli odparowywać lub zagęścić zasmażką 
- zasmażkę ( upala się na suchej patelni mąkę i podlewa wodą ) wlewamy do sosu i zagęszczamy go chwilę podgotujemy
- sos jest już gotowy

WSKAZÓWKI :
- sos gorący możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo
- można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach 
- do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy
- to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych czy czerwone wino doda mu wykwintnego smaku
- można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać  jako bazę do innych sosów, dlatego warto zawsze pod ręką mieć sos zamrożony lub spasteryzowany. 

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz