Strony

piątek, 8 kwietnia 2016

Kurczak po włosku - przepis.


Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :)



SKŁADNIKI :                                                                  
                                                                           

  • pałki z kurczaka                       
  • 2 kule mozzarella 
  • sól 
  • sok z 1 cytryny 
  • szpinak 3 garście lub mrożony 4 baryłki  
  • gałązkę pomidorów koktajlowych
sos  
  • 1 dużą marchew 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 cebule średnią 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 0,5 szklanki wina czerwonego 
  • słodka papryka do smaku 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • sól do smaku 
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Pałki myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą oraz skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym całość miksujemy na gładką masę.
Pałki z kurczaka posypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości mięsa. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy w plastrach ser mozzarella, szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka zrobi się chrupiąca, a szpinak pięknie nam połączy się z całością.


Jest to moja wersja kurczaka po włosku. Najczęściej zjadamy go z kawałkiem chleba.



Jaką wersję kurczaka najbardziej lubicie?
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz