Strony

środa, 27 kwietnia 2016

Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem.


Szparagi sezon już rozpoczął się na dobre. Można podawać je w wielu odsłonach. Smażone na maśle są delikatne, aksamitne, lekko chrupiące. Połączone z jajkiem smakują wybornie. Kolejną ich cechą jest to, że czas przygotowania jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem.



SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)
  •  szparagi ilość wedle uznania 
  • jajko 2 szt 
  • 2 łyżki octu 
  • pomidorki koktajlowe 
  • 1 ząbek czosnku 
  • masło 2 łyżki 
  • chleb 3-4 kromki 
  • 2 łyżki pasty pomidorowej 
  • świeży tymianek 
  • kolendra świeża  wedle uznania 
  • sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki octu. Gdy się gotuje, łyżką robimy wir i w to wlewamy nasze jajko, które wcześniej wybiliśmy do szklanki. Zmniejszamy płomień pod woda i gotujemy ok. 3-4 minuty, po czym delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.  Gotowe szparagi, pomidorki, jajko posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą. Całość podajemy z tostami.

Kilka prostych składników do tego aromatyczne świeże zioła, gorąca ulubiona kawa i tak zaczynamy kolejny fascynujący dzień naszego życia.
Smacznego.

1 komentarz: