Strony

wtorek, 5 kwietnia 2016

Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem.

Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej  słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści.



SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę )

  • 2 duże marchwie 
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżkę ziaren słonecznika 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • oliwki czarne 3-4 
  • sok z cytryny do smaku 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką  do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny.

Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem.
Smacznego

1 komentarz: