Dziś, moja propozycja, podania soczewicy. Jak wiadomo, uwielbiam makarony, więc połączyłam składniki tak, aby stworzyć sos pełen aromatu, a jednym ze składników jest soczewica czerwona. Połączona jest z pomidorami, więc łatwo ją "przemycić" dzieciom. Zdrowe, kolorowe, różne konsystencje składników, różne smaki, cóż chcieć więcej.
SKŁADNIKI :
- czarny makaron ok 100 g na osobę (równie dobrze może być inny)
- 2 puszki pomidorów
- ok 5-8 szt suszonych pomidorów plus zalewa z nich
- nać selera (2 łodygi)
- 1 małą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 większą marchew
- czerwoną soczewicę pół szklanki
- sól, pieprz do smaku
- świeży tymianek 2 gałązki
- mozzarella 1 kulkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Soczewicę gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Marchew, cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, seler w cienkie paski. Suszone pomidory na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie wraz z zalewą z suszonych pomidorów ok. 5 łyżek, do tego dodajemy cebulę, czosnek podsmażamy, marchew, seler naciowy. Chwilę dusimy, dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz pomidory z puszki. Całość dusimy do miękkości. Zalewa z suszonych pomidorów jest bogata w smaku, jeśli nam brakuję, soli, pieprzu doprawmy. Ugotowaną soczewicę dodajemy do reszty, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie smaki się już nam ładnie połączą, gotujemy makaron wedle opisu na opakowaniu. Gotowy makaron podajemy z sosem, pokruszoną mozzarellą i świeżym tymiankiem, co dodatkowo podkręci smak całości (polecam świeży tymianek).
W ten sposób przemycam dzieciom soczewicę :) Mamy tu wiele bogatych w smaku składników a w całości tworzą coś wyjątkowego.
A w jaki sposób Wy lubicie zajadać soczewicę ?
Uściski
Basia