Strony

środa, 2 marca 2016

Czarny makaron fettuccine z soczewicą, pomidorami, mozzarellą i świeżym tymiankiem


Dziś, moja propozycja, podania soczewicy. Jak wiadomo, uwielbiam makarony, więc połączyłam składniki tak, aby stworzyć sos pełen aromatu, a jednym ze składników jest soczewica czerwona. Połączona jest z pomidorami, więc łatwo ją "przemycić" dzieciom.  Zdrowe, kolorowe, różne konsystencje składników, różne smaki, cóż chcieć więcej.


SKŁADNIKI :
  • czarny makaron ok 100 g na osobę (równie dobrze może być inny)
  • 2 puszki pomidorów 
  • ok 5-8 szt suszonych pomidorów plus zalewa z nich 
  • nać selera (2 łodygi)
  • 1 małą cebulę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 większą marchew 
  • czerwoną soczewicę pół szklanki
  • sól, pieprz do smaku 
  • świeży tymianek  2 gałązki 
  • mozzarella 1 kulkę 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Soczewicę gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Marchew, cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, seler w cienkie paski. Suszone pomidory na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie wraz z zalewą z suszonych pomidorów ok. 5 łyżek, do tego dodajemy cebulę, czosnek podsmażamy, marchew, seler naciowy. Chwilę dusimy, dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz pomidory z puszki. Całość dusimy do miękkości. Zalewa z suszonych pomidorów jest bogata w smaku, jeśli nam brakuję, soli, pieprzu doprawmy. Ugotowaną soczewicę dodajemy do reszty, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie smaki się już nam ładnie połączą, gotujemy makaron wedle opisu na opakowaniu. Gotowy makaron podajemy z sosem, pokruszoną mozzarellą i świeżym tymiankiem, co dodatkowo podkręci smak całości (polecam świeży tymianek).

W ten sposób przemycam dzieciom soczewicę :) Mamy tu wiele bogatych w smaku składników a w całości tworzą coś wyjątkowego.
A w jaki sposób Wy lubicie zajadać soczewicę ?
Uściski
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz