Strony

poniedziałek, 21 marca 2016

Zielono mi czyli szpinakowe pappardelle z sosem z awokado, roszponką i jajkiem.

Wczoraj był pierwszy dzień wiosny, za oknami nieśmiało pojawia się słońce, a mi się już chce tak zielonego koloru dookoła. Upragnioną zieleń wyczarowałam sobie na talerzu. Szpinakowy makaron pappardelle, pyszne dojrzałe awokado, roszponka,  nuta cytryny a do tego pięknie żółte jajko. Robi się to bardzo szybko. Oto mój sposób przywoływania wiosny. :)


SKŁADNIKI :
  •  makaron pappardelle ze szpinakiem ok 100 gr. na osobę
  • 1 awokado 
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • garść roszponki 
  • starty ser parmezan wedle uznania 
  • 1 jajko 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę oraz miąższ. Awokado po wyjęciu skropimy cytryną, aby nie ściemniało, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Całość miksujemy.  Gotowy makaron łączymy z sosem, roszponką oraz jajkiem. Całość doprawiamy pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Posypujemy startym parmezanem. Gotowe.

 Proste smaczne danie, mnóstwo energii, witamin. A jakie są Wasze sposoby na przywołanie wiosny ?
Uściski
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz