Strony

czwartek, 5 listopada 2015

Zupa dyniowa z kasztanami - przepis

Kasztany pierwszy raz je jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem.

SKŁADNIKI:
  •  1 małą dynię 
  • ok. 200 g kasztanów jadalnych 
  • 1 małą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • ok 3 cm imbiru 
  • ok 1 litra bulionu warzywnego 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 2-3 łyżki oleju(np. rzepakowego)
  • 1 łyżkę miodu 
  • 1-2 łyżki masła 
  • 3 kromki chleba 
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku 


 SPOSÓB WYKONANIA :
Kasztany ostrożnie  nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy.

Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni.

Zapraszam na inne dyniowe szaleństwa
krem z dyni klik
 pizza z pieczoną dynią klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz