Strony

wtorek, 17 listopada 2015

Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli.

Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych?


SKŁADNIKI :
  •  ziemniaki surowe 5-6 szt (większe)
  • 2 jajka 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
  • sól do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku 
olej do smażenia
ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu

 KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI  
  • czerwona cebula 4-5  szt 
  • 3 łyżki cukru brązowego 
  • olej 2 łyżki 
  • sól do smaku 
  • 30 ml octu balsamicznego 
  • 80 ml wina czerwonego wytrawnego


 SPOSÓB WYKONANIA :
Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej (oliwę), wrzucamy cebulę, doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, świeży tymianek. Całość dokładnie mieszamy w razie potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe z konfiturą z cebuli. Prosta potrawa a tak bogata w smaku.
Smacznego

1 komentarz: