Strony

czwartek, 17 września 2015

Konfitura z żurawiny - przepis

Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z  żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie. Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje.

SKŁADNIKI :
  • 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej)
  • 1 jabłko 
  • 1 cytryna (sok, skórka z cytryny)
  • 200 g cukru 
  • pół szklanki wody 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus  pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym  dodajemy resztę owoców i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie owoce zmiękną, a część wody wyparuje i konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną.
Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem.
Polecam przepis na domowy drobiowy pasztet klik
 
Smacznego
#basiawkuchni

2 komentarze: