Strony

poniedziałek, 21 września 2015

Kawa z pomarańczą, aromatycznym cynamonem pełna energii smaku.

Lato już nas opuszcza na dobre, poranki są coraz bardziej chłodne. W moich zmysłach smaku, zapachu budzi się aromat pomarańczy, cynamonu, ciepłej czekolady, a  w połączeniu to z różnymi rodzajami kawy daje nam porządnego kopa z rana. Moją inspiracją do przepisu była chęć innego smaku kawy (p.s niedługo święta, więc drogi Mikołaju z chęcią, bym przytuliła cudowny ekspres do kawy haha tak na marginesie). Mając do wyboru różne rodzaje kawy, zdecydowałam się na tradycyjną wersje kawy parzonej,  która w połączeniu z czekoladą, karmelizowaną pomarańczą, cynamonem nada jej wyjątkowości. Niedługo chłód nas przywita na dobre, więc taką kawę o poranku, jak również przy babskich plotkach jak najbardziej polecam. Ilona z Kuchnia Ilony  czy nie czas na kawę w realu ??
SKŁADNIKI : ( składniki na 1 dużą kawę)
  •  1 miarkę kawy mielonej  (ok 1-2 łyżki)
  • 2 plastry pomarańczy plus ok 1 łyżeczkę skórki pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1 łyżkę miodu 
  • 1/4  łyżeczki cynamonu 
  • ok 100 mleka 
  • 3 paski czekolady 
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego 
  • 1 łyżkę kakao 
  • bita śmietana 
SPOSÓB WYKONANIA: 
 Czekoladę rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru waniliowego, cynamonu i łyżką kakao. Parzymy kawę tradycyjnie (niecałe 200 ml wody). Pomarańcze myjemy, parzymy. Odkrawamy dwa grubsze plastry pomarańczy  oraz kawałek skórki, którą tniemy w drobną kostkę. Plastry oraz naszą kosteczkę karmelizujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Na spód szklanki kładziemy plastry pomarańczy, wlewamy naszą czekoladę oraz parzoną kawę. Całość przykrywamy bitą śmietaną, którą dodatkowo posypujemy cynamonem oraz karmelizowaną pomarańczą.

Zwykła kawa staję się niezwykła, a różne rodzaje kawy, przeniosą nas na chwilę w cudowną podróż smaku, aromatu
 To jest moja wersja aromatycznej kawy, pachnącej pomarańczą, cynamonem a jaka jest wasza ulubiona kawa? Z chęcią poznam wasze smaki, połączenia.
Basia

6 komentarzy:

  1. Ależ cudowna kawa! <3 Kwintesencja jesienno-zimowej pory.

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu - Myślę, że listopad jest bardzo dobrym czasem na Twoją kawę. Czas zsynchronizować kalendarze :) bo aż u mnie pomarańczą zapachniało.
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie aromatyczne kawki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak kawa nie musi być tylko czarna tradycyjna :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jeżeli chodzi o kawę, to preferuję tylko Inkę- o ile można ją nazwać kawą :))) Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń