Strony

czwartek, 27 sierpnia 2015

Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku.

Dziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko  a mowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego.
SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków)
ciasto
  •  1,5 szklanki mąki 
  • 0,5 kostki schłodzonego masła
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 łyżka wody zimnej
  • szczypta soli 
farsz  
  • pół piersi z kurczaka 
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • tymianek 1 -2 gałązki 
  • sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę 
  • 3 plastry sera żółtego 
dodatkowo 
  • tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy 
  • ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą)
  • 1 jajko +1 łyżka mąki 
 SPOSÓB WYKONANIA :
 Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę, wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy do z serem oraz jeśli lubimy więcej tymianku, możemy do jeszcze dodać. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym  przejmować, z 1 jajka i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości. Pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Zajadamy je na ciepło lub zimno z naszym ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.
Polecam domowy sos chili klik
Smacznego
Basia

3 komentarze:

  1. Bardzo fajne pierożki! Może niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, warto zrobić :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. You have a wonderful collection of recipes on your blog page, wow! I just found your website. I live in Canada but was born in Szczecin and love all
    the traditional and modern polish recipes you have here, the photography is beautiful too. Thank you for sharing! :-)

    OdpowiedzUsuń