Strony

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Faszerowana cukinia mielonym, fetą z grilla

Jaka to ciszaaaaaaaa....już się usprawiedliwiam :) Moja  codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami.

SKŁADNIKI
  • cukinia średnia 3 szt   
  • 2 jajka  
  • mielone 1 kg 
  • sól, pieprz, majeranek wedle uznania 
  • cebula 1 średnia 
  • kaszka manna 3-4 łyżki 
  • bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy)
  • woda zimna 1/4 szklanki 
  • feta 1 opakowanie 

 Dodatkowo
folia srebrna spożywcza
trochę oleju do posmarowania

 SPOSÓB WYKONANIA :
 Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą  oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy na 3-4 części. Odrywamy kawałek foli, posmarujemy olejem i w ten sposób zwijamy każdy kawałek cukinii. Pieczemy na ruszcie do upieczenia się mielonego oraz zmiękczenia się cukinii. Smaki cudowne się połączą, przekonają nawet największego przeciwnika cukinii.
Zdjęć po upieczeniu niestety nie mam, szybko znikły. Jeśli nie chcemy piec tego na ruszcie, możemy upiec w piekarniku. Warto przykryć  cukinie folią, aby nam się feta nie przypaliła.

 

2 komentarze: