Strony

czwartek, 23 lipca 2015

Muffinki bananowo-czekoladowe wedługł Nigelli Lawson

Oboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki bananowo-czekoladowe, dorzuciliśmy od  siebie cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego wykorzystać banany, które ściemniały nam w lodówce. Uwaga! szybko znikają :)
SKŁADNIKI :12-13 babeczek
  • 3 dojrzałe banany 
  • 225 dag mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru 
  • cynamon wedle uznania 
 

 SPOSÓB WYKONANIA :
 Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, olej (konsystencją będzie przypominało majonez) dodajemy do tego przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Do tego dorzucamy nasze rozgniecione banany, delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy w silikonowych lub papierowych papilotkach  ok. 15 minut. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Robi się je naprawdę szybko, są smaczne a i jest okazja na przemycenie banana, jeśli nasze dziecko nie chce zjeść pod normalną postacią. Można również je posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

wtorek, 21 lipca 2015

Salsa z kukurydzą i świeżymi pomidorami

Salsa ze świeżych pachnących pomidorów z dodatkiem słodkiej kukurydzy ...pycha,  super dodatek do kanapek, mięs czy ryb. Robi się ja szybko, a smakuję wyśmienicie. Słońce już pięknie otuliło pomidory, co nadało im słodyczy, więc czas ich wykorzystać na wiele sposobów.

 SKŁADNIKI 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka oliwy (może być olej słonecznikowy)
  • 6 gałązek natki pietruszki 
  • 150 g kukurydzy z puszki 
  • 2 mięsiste pomidory 
  • 2 łyżki oliwy (lub oleju słonecznikowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • kilka kropli tabasco 

 SPOSÓB WYKONANIA :
 Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulę. Pietruszkę umyć, osuszyć pokroić na drobno. Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć. Pomidory umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać doprawić. Salsę pozostawić do połączenia się smaków pod przykryciem w lodówce ok 1 godziny.


Macie może jakieś swoje ulubione salsy?  Z czym najczęściej je łączycie?
Pozdrawiam
Basia

piątek, 17 lipca 2015

Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki

Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała  dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak  upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata .....Sama jako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody, potem dzielnie jak długo dało się wytrzymać, zbieraliśmy je. Tak zarobiłam swoje pierwsze pieniądze :))) ...cudowne czasy beztroski. Przepis jest prosty a smak wyśmienity. Nawet jeśli nam pękną, jagody wypłyną i tak będą to najcudowniejsze smaki lata.
SKŁADNIKI :
  • pół kilo mąki pszennej
  • 1 szklankę mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko plus 1 rozmącone do smarowania jagodzianek
  • 100 gram masła roztopionego
  • szczypta soli 
  • 1/3szklanki cukru
nadzienie
  • jagody ok 0,5 kg 
  • 2 -3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jagód)
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 
  • cukier puder do polukrowania 
 
SPOSÓB WYKONANIA 
Przygotujemy rozczyn drożdżowy mleko letnie, cukier, łyżkę mąki, drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, po czym gotowy rozczyn, jajko. Wyrabiamy, międzyczasie dodajemy powoli roztopiony letni tłuszcz, wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie  ok 1 godziny.
Nadzienie
Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę mączki ziemniaczanej, dokładnie wymieszamy, studzimy.

Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
 Lekko ostudzone lukrujemy i zajadamy :))) Niech smaki lata trwają i trwają

poniedziałek, 13 lipca 2015

Naleśniki z botwinką i parmezanem

Kto nie lubi naleśników na słodko, są dni, że codziennie je robię ....mamo a może być też dziś naleśnik... :) Ale dziś wersja wytrawna bogata w smaku i koloru. Naleśniki z młodziutka botwinką, natką pietruszki, czosnkiem oraz parmezanem. Jest jeszcze dostęp do malutkich,  są one bardzo słodkie, wystarczy kilka minut, aby były gotowe do spożycia. Nie mogę wam im podać, niech zdjęcie rozpali wasze kubki smakowe :)
SKŁADNIKI :
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżkę oleju plus masło do posmażenia całości 
farsz
  • 50 dag botwinki 
  • 1 ząbek czosnku (chyba że lubimy bardziej ostre możemy dać jeszcze jeden)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku  
  • starty parmezan ok 3-4 łyżki 
  • 1 łyżkę masła 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 
Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki.
Farsz 
 Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3-4 minuty.
Tak przygotowane buraczki wymieszać z pietruszką, czosnkiem, przyprawami, masłem oraz parmezanem.

Na upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem.
Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:)
Smacznego

czwartek, 9 lipca 2015

Fasolka szparagowa na słodko-ostro.

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości.
SKŁADNIKI :
  • 0,5 kg fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka płaska brązowego cukru 
  • 1 cebula 
  • 1 mała chili 
  • gałka muszkatołowa (do smaku)
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
 SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili, dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego chrupania :)

czwartek, 2 lipca 2015

Chłodnik marchewkowy z nutą pomarańczy.

Lato już na dobre się rozpoczęło, upały nadchodzą czas na zupy typu chłodnik. Pożywne, bogate w smaku no i jak sama nazwa mówi chłodne. Marchewkowa uwielbiana w naszym domu na gorąco, jak i wersja na zimno. Połączenie marchwi, pomarańczy, cynamonu i nuty pietruszki ...chyba już nic więcej nie trzeba pisać :)
SKŁADNIKI :
  • 4 średnie marchwie 
  • 1 małą cebulę 
  • pęczek natki pietruszki (wedle uznania)
  • 3 szklanki bulionu drobiowego 
  • sok z 2 pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Marchew umyć, ugotować, obrać, pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, pietruszkę umyć posiekać. Warzywa zmiksować, dolewając wyciśnięty sok z pomarańczy oraz bulion. Zupę doprawić przyprawami. Schłodzić, zajadać :) Prosto smacznie a na takie upały idealne. Bulion drobiowy gotuję na skrzydełkach lub innych częściach rosołowych, wedle uznania.

Smacznego.