Strony

piątek, 17 lipca 2015

Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki

Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała  dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak  upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata .....Sama jako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody, potem dzielnie jak długo dało się wytrzymać, zbieraliśmy je. Tak zarobiłam swoje pierwsze pieniądze :))) ...cudowne czasy beztroski. Przepis jest prosty a smak wyśmienity. Nawet jeśli nam pękną, jagody wypłyną i tak będą to najcudowniejsze smaki lata.
SKŁADNIKI :
  • pół kilo mąki pszennej
  • 1 szklankę mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko plus 1 rozmącone do smarowania jagodzianek
  • 100 gram masła roztopionego
  • szczypta soli 
  • 1/3szklanki cukru
nadzienie
  • jagody ok 0,5 kg 
  • 2 -3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jagód)
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 
  • cukier puder do polukrowania 
 
SPOSÓB WYKONANIA 
Przygotujemy rozczyn drożdżowy mleko letnie, cukier, łyżkę mąki, drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, po czym gotowy rozczyn, jajko. Wyrabiamy, międzyczasie dodajemy powoli roztopiony letni tłuszcz, wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie  ok 1 godziny.
Nadzienie
Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę mączki ziemniaczanej, dokładnie wymieszamy, studzimy.

Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
 Lekko ostudzone lukrujemy i zajadamy :))) Niech smaki lata trwają i trwają

2 komentarze: