Strony

czwartek, 9 lipca 2015

Fasolka szparagowa na słodko-ostro.

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości.
SKŁADNIKI :
  • 0,5 kg fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka płaska brązowego cukru 
  • 1 cebula 
  • 1 mała chili 
  • gałka muszkatołowa (do smaku)
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
 SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili, dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego chrupania :)

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie - pokusiłam się w ten sposób przygotować kalafiora... mhmmm pychotka :)
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci, cieszę się, że Ci smakowało i eksperymentujesz w kuchni :)

      Usuń