Strony

czwartek, 30 kwietnia 2015

Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową.

  Od dawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole. Burger pełen smaków, słodkiego buraka, tymianku, pietruszki, czosnku, przypraw do tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.

 


SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt)
  • bułki razowe, grahamki duże
  • 2 duże świeże buraki 
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 małą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 gałązki tymianku 
  • 2-3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku 
  •  pół papryczki chili 
  • sałatę kilka liści 
  • kiełki rzodkiewki lub brokułu
salsa pomidorowa z papryką pieczoną 
  • 1 czerwoną i żółtą paprykę 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 pomidory 
  • 1-2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • sól, pieprz do smaku 
  • garść świeżej bazylii 
 SPOSÓB WYKONANIA :
SALSA
Paprykę myjemy, suszymy, przecinamy czyścimy z nasion, błon. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok. 20 miny do miękkości, po tym czasie przykrywamy mokrą ściereczką, znacznie, to ułatwi zdjęcie skórki. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę, łączymy wszystkie składniki doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
BURGERY
Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony.

Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera
Bułki jest dobrze podgrzać w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Smaczne, kolorowe z mnóstwem witamin nic tylko zajadać.
Smacznego.

sobota, 25 kwietnia 2015

Kruche ciasto z jabłkami.

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba nie trzeba nic więcej pisać....<3


SKŁADNIKI :( wymiary blachy 40x 26 )
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 250 g margaryny 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru drobnego 
  • szczyptę soli 
  • 5 jajek osobno białko i żółtko 
  • 1 szklankę cukru pudru 
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 
  • jabłka dobry kilogram 
  • cynamon małą łyżeczkę 
  • 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny)
  • 1/4 kostki masła 
 

SPOSÓB WYKONANIA :

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie.
Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw.  Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. 

Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać je cukrem pudrem. Jabłecznik pod taką postacią jest przepyszny i gwarantuję, że szybko znika.
Smacznego Basia

czwartek, 23 kwietnia 2015

Dip ze słodkim chili - grill

W ostatnim poście podałam jak zrobić słodki sos chili klik  w dzisiejszym podam jeden ze sposobów jego wykorzystania. Dip jest bardzo dobry do grilowanych warzyw, krewetek, czy sajgonek. A czas grilowania na dobre się rozkręca, więc jego smakiem, połączeniem można zaskoczyć. Sos łączy ze sobą ostrość, słodkość oraz świeżość pietruszki,a dodatkiem jest również chrupiący sezam. Robi się go bardzo szybko, ale najlepiej smakuję po godzinie, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą tworząc pełną spójność.
SKŁADNIKI :
  • 150 g sosu ze słodkiego chili (klik jak go zrobić) 
  • 100 ml keczupu 
  • 1 łyżkę ziaren sezamu 
  • 1-2 łyżki pietruszki natki 
  • pieprz do samku
  • 1 małą łyżeczkę sosu sojowego 

SPOSÓB WYKONANIA :
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy ziarno słonecznika, słodki sos chili miksujemy na gładką masę z keczupem, doprawiamy sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ziarno sezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem.

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Słodki sos chili

Sezon grillowy rozpoczęty, czas na sosy, dipy, różne pomysły co, by tu wrzucić na ruszt i zaskoczyć innych nowym połączeniem, smakiem. Dziś pokarzę jak bardzo prosty sposób zrobić słodki sos chili, można go oczywiście dostać w sklepie, ale cena no i zawartość..... Potrzebujemy, zaledwie kilka chwil, a taki sos może długo stać w lodówce.

SKŁADNIKI :
  • 0,5 l wody 
  • ok. 15g płatków chili 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 3 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej ze sobą wymieszać, zagotować ok 5 minut, po tym czasie sos zagęścić mąką ziemniaczanką rozrobioną z zimną wodą  (ok 1/3 szklanki) chwilkę pogotować ok 1 minuty, gotowe. Bardzo szybko się go robi, można go długo przechowywać w lodówce. Składniki, z których się składa same w sobie są konserwantami.


 Sos ten jest też bardzo dobrą bazą do dipów.  Sezon grillowy się zaczął, więc szaleństwa czas zacząć.  Wkrótce przepis na dip, gdzie bazą będzie słodki sos chili .
Basia

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Krem z pieczonej papryki.

Święta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki,  co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna i płaska w smaku. Nadeszła wiosna za chwil parę pojawią się nowalijki raj dla kuchni, już nie mogę się doczekać.

SKŁADNIKI :
  • 4 czerwone papryki 
  • 1 średnią marchew
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 cebulę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół papryczki chili 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • sól do smaku 
  • pieprz cayenne do smaku
  • sok z cytryny do smaku 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy)
  • dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła, 
  • opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem) 



 SPOSÓB WYKONANIA :
Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.  Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili  kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się cebula, czosnek zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty. 

Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc zupa idealna. Macie może jakieś swoje ulubione zupy krem?
Będzie mi miło jak się podzielicie swoimi smakami. 
Pozdrawiam 
Basia

sobota, 4 kwietnia 2015

Życzenia Wielkanocne

Życzę Wam, Kochani,
aby te święta wielkanocne
wniosły do Waszych serc
wiosenną radość i świeżość,
pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.
Basia