SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt)
- bułki razowe, grahamki duże
- 2 duże świeże buraki
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 małą cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 gałązki tymianku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku
- pół papryczki chili
- sałatę kilka liści
- kiełki rzodkiewki lub brokułu
- 1 czerwoną i żółtą paprykę
- 1 mała czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżej bazylii
SALSA
Paprykę myjemy, suszymy, przecinamy czyścimy z nasion, błon. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok. 20 miny do miękkości, po tym czasie przykrywamy mokrą ściereczką, znacznie, to ułatwi zdjęcie skórki. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę, łączymy wszystkie składniki doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
BURGERY
Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.
Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera
Bułki jest dobrze podgrzać w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Smaczne, kolorowe z mnóstwem witamin nic tylko zajadać.
Smacznego.