Strony

czwartek, 30 kwietnia 2015

Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową.

  Od dawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole. Burger pełen smaków, słodkiego buraka, tymianku, pietruszki, czosnku, przypraw do tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.

 


SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt)
  • bułki razowe, grahamki duże
  • 2 duże świeże buraki 
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 małą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 gałązki tymianku 
  • 2-3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku 
  •  pół papryczki chili 
  • sałatę kilka liści 
  • kiełki rzodkiewki lub brokułu
salsa pomidorowa z papryką pieczoną 
  • 1 czerwoną i żółtą paprykę 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 pomidory 
  • 1-2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • sól, pieprz do smaku 
  • garść świeżej bazylii 
 SPOSÓB WYKONANIA :
SALSA
Paprykę myjemy, suszymy, przecinamy czyścimy z nasion, błon. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok. 20 miny do miękkości, po tym czasie przykrywamy mokrą ściereczką, znacznie, to ułatwi zdjęcie skórki. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę, łączymy wszystkie składniki doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
BURGERY
Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony.

Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera
Bułki jest dobrze podgrzać w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Smaczne, kolorowe z mnóstwem witamin nic tylko zajadać.
Smacznego.

2 komentarze: