Strony

czwartek, 5 lutego 2015

Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku.

Zimą ciężko dostać cudowne słodkie owoce, warzywa. Jest jedno z warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby mowa tu o buraku. Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z burakami, fetą i szpinakiem. Słodki burak połączony z czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka.




Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu.
SKŁADNIKI : ( porcja na tartę o szerokości blaszki 27 cm)

  • 3 średnie buraki 
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżkę cukru brązowego 
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modemy 
  • 1/3 kostki fety (można dodać więcej wedle uznania)
  • garść świeżego szpinaku 
  • 3 jajka 
  • 150 ml śmietany (używam 12%)
  • sól do smaku 
  • świeży tymianek 3 gałązki
  • 250 ml wody
CIASTO 
  • 300 g mąki pszennej (550 używam)
  • 150 g masła 
  • 90 ml zimnej wody 
  • szczyptę soli 


 SPOSÓB WYKONANIA :
CIASTO
- mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli gdy już połączymy mąkę  z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką
- do tego dodajemy zimną wodę i wyrabiamy szybko tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut.
- po tym czasie ciasto rozwałkujemy i nałożymy na natłuszczoną blachę ja dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia
- jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna.
- dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło 
- po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia 
- aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez. 
- w tym czasie przygotujemy sobie nasze buraki 
- buraki obieramy trzemy na tarce na dużych oczkach
- cebulę kroimy w cienkie plastry 
- na rozgrzanym oleju  szklę cebulę do tego dodaję potarte buraki, szklankę wody, łyżkę cukru, tymianek, sól do smaku i jak już po ok 15 minutach duszenia i jak jest już gęste dodaję 2 łyżki ostu balsamicznego mieszam jak jest jeszcze potrzeba doprawiam i odstawiam 
- na podpieczoną tartę nakładam nasze buraki, kruszę fetę, posypuję umytym szpinakiem bez łodyżek i zalewam mieszaniną zrobioną ze śmietany i jaj. Ostrożnie zalewamy, aby nie wypłynęło pod tartę. Jak ucieka śmietana zawsze można zrobić "tamę " z fety :)), posypujemy świeżym tymiankiem 
- zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem do szaszłyków. 
Zaskoczmy naszych domowników, gości czym zwykłym a jak zarazem wyjątkowym :)
Cudownego gotowania 
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraki w każdej postaci. Przepis chętnie wypróbuje. I bardzo fajna forma do tarty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Forma jest dość wysoka więc daję pole popisu :)

      Usuń
  2. Tak, buraki są fenomenalne o każdej porze roku i mają naprawdę wiele twarzy!

    OdpowiedzUsuń