Strony

środa, 4 lutego 2015

Frittata z pieczarkami i szpinakiem

Frittata w wersji mini. bardzo podobna do omletu wzbogacona jest różnymi dodatkami. Robi się ją bardzo szybko i tak naprawdę można wszelkie dodatki do niej wykorzystać, zioła, paprykę, kukurydzę, kiełbaski. Frittatę również robimy w większej wersji na patelni, którą możemy zapiec w piekarniku lub w naczyniu żaroodpornym. Jest świetna na śniadanie. Więc panowie zbliża się czas walentynek i jeśli chcecie nas zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka POLECAM. Przecież nasze szczęście jest bezcenne :)))







SKŁADNIKI :składniki na 6 mini

  • 4 jajka 
  • 3 pieczarki średnie 
  • garść świeżego szpinaku 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek, tymianek świeży wedle uznania 


SPOSÓB WYKONANIA :
- pieczarki, szpinak myjemy osuszamy
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- rozgrzewamy patelnie i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plastry doprawiamy do smaku
- rozmącamy jajko z mlekiem doprawiamy solą
- do foremek silikonowych (można do tego celu użyć blaszki na muffiny wcześniej smarując je masłem)
wkładamy pieczarki oraz liście szpinaku (bez łodygi)
- zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości
- pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika)
Podajemy np z pyszną domową kromką chleba

Szybko, smacznie i jak pysznie :) Polecam
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz