Strony

sobota, 7 lutego 2015

Warzywne chipsy

Jak prawie każda osoba lubię czasem zjeść coś niezdrowego w moim przypadku są to chipsy solone :) tak Basia w kuchni je chipsy solone :)))  czy ja to napisałam głośno?? :)) Więc postanowiłam, że zrobię domowe chipsy warzywne, moim największym zaskoczeniem smakowym okazały się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe ale podczas pieczenia z rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia miałam problem co nasmażyłam to schrupałam ... więc robiłam nowe
SKŁADNIKI :
  • 1 burak 
  • 1 marchew 
  • garść szpinaku 
  • oliwa lub olej do głębokiego smażenia 
  • tymianek świeży opcjonalnie 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry
- szpinak myjemy osuszamy i odrywamy "ogonek"
- są dwa rodzaje możemy wrzucać je na głęboki tłuszcz w małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu,
- lub pokrojone skrapiamy oliwą, możemy posypać świeżym rozmarynem, rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni. Pamiętając, aby je obrócić. Czas pieczenia zależy od grubości plastra warzywa.
- po upieczeniu posypuję odrobiną soli gruboziarnistej i można zajadać
Takie chipsy są przepyszne i zdrowsze o kolorach już nie wspomnę :)
Polecam

10 komentarzy:

  1. Do tego zestawu popriszę jeszcze kilka z pietruszki, selera i z dostawą do domu. Muszę sobie dzisiaj zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie

    zapraszam do mnie http://iamemilias.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj bardzo mi sie podobaja!
    Chyba trzeba bedzie wreszcie sprobowac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chipsy warzywne i owocowe domowej roboty to jeden z moich ulubionych pomysłów na przekąski dla dzieci. Muszę powiedzieć, że Twoje zdjęcia są naprawdę ładne, jak z jakiegoś albumu! Na pewno spróbuję przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) zarumieniłam się to jest moja pasja, praca, miłość i mam nadzieję, że to widać. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ale zdjęcia !!! Czy Ty jesteś profesjonalnym fotografem ??? Takie foty !!! Super przepis i super blog, kawał dobrej roboty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ale komplement nie jestem profesjonalnym fotografem sama się uczyłam dopracowywałam to co chciałam przekazać poprzez zdjęcie i przepis. Zapraszam po więcej :)

      Usuń