Strony

czwartek, 17 lipca 2014

Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki kiszone, konserwowe, kanapkowe możliwości całe mnóstwo. U nas najszybciej znikają kiszone i kanapkowe z curry. Staram się zrobić jak najwięcej, aby starczyło do następnego sezonu. Resztę opowieści ogórkowej skończę przepisem. Przepis sprawdzany przez kilka sezonów.



SKŁADNIKI:
  •  ogórki świeże (dobrze jeżeli nie są zbyt wyrośnięte)
  • gorczyca 
  • ziarna ziela angielskiego 
ZALEWA 
  • 5 szklanek wody 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli 
  • 3 łyżeczki curry 

SPOSÓB WYKONANIA :
- ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty)
- do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego 
- ogórki ciasno poukładam w słoiku 
- przestudzoną zalewą zalewam ogórki, aby wszystkie były przykryte, zakręcamy słoik czystą suchą nakrętką
- pasteryzuję 10 minut od zagotowania - gorące wkładam do ręcznika lub koca nakrętką do dołu i zakrywam ręcznikiem i tak zostawiam do całkowitego ostudzenia. 


Moje porady
- słoiki po umyciu dokładnym wyparzam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, zapobiega to powstaniu jakikolwiek bakterii
- dobrze do garnka w którym będziemy pasteryzować ułożyć na dno ręcznik np. kuchenny zapobiegnie to popękaniu słoików
- układajmy tak, tak aby słoiki się nie dotykały
- nie gotujmy ich na największym ogniu mogą pęknąć a nakrętka może się otworzyć



8 komentarzy:

  1. O curry jeszcze nie jadłam.
    Musimy spróbować.

    Zapraszam do siebie przy okazji.
    Ja zostaję na dłużej :)

    kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nakrywam już stół w mojej kuchni :) życzę smacznego

      Usuń
  2. super :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione :)
    Zapraszam do mojej kuchni
    www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego Curry używasz? pasty czy proszku? Jeśli pasty to jakiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Curry w proszku, jeszcze w paście nie używałam do ogórków. Pozdrawiam

      Usuń

  5. Prezentują się bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń