Strony

poniedziałek, 14 lipca 2014

Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem

Wiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak  i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam ten dżem na początku, aby kilka słoików znów mieć na zimę.

SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4wiśni
  • 1 kg cukru żelującego z prawdziwą pektyną w proporcji 2:1,
  •  1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  •  100 ml octu balsamicznego 
 SPOSÓB WYKONANIA :
- owoce umyć i wydrylować z pestek. Tak przygotowane zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny(najlepiej by było na całą noc) Ja odstawiłam do piwnicy(muszą mieć w miarę chłodno)
- wiśnie  przełożyć do garnka, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować 4-5 minut mieszając.
-  pieprz rozetrzeć w moździerzu, dodać do dżemu i wszystko razem  wymieszać
-  gotowy dżem włożyć do wyparzonych i suchych słoików ( ja słoiki wyparzam przez 10 minut w nagrzanym piekarniku )
- słoiki odwrócić na dekielek i zostawić do wystudzenia ( ja dodatkowo owijam w ręcznik, aby spokojnie się pozamykały :))

Gotowe warto zrobić kilka słoiczków bo bogactwo smaku tego dżemu jest niepowtarzalne :)
na sklepowej półce też tego nie znajdziemy :)
Smacznego

4 komentarze:

  1. Super - przymierzam się do takiego dżemu - tylko ze śliwek węgierek, bo obrodziły bardzo - jak myślisz - będzie zjadliwy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować zrobić najpierw trochę posmakować czy nasze kubki smakowe będą zadowolone a czy próbowałaś robić śliwki z kakao ? tzn. powidła czekoladowe? są pyszne i coś innego

    OdpowiedzUsuń