Strony

poniedziałek, 21 lipca 2014

Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w  odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko  cudowne wspomnienia .............. <3



SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml
  • 10 dag drożdży świeżych 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka tem. pokojowa 
  • 5 jajek (roztrzepanych)
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek mąki (używam 550)
  • cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły )
kruszonka 
  • 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
 lukier
  • szklankę cukru pudru 
  • wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)
  • sok z cytryny 1 łyżkę
 SPOSÓB WYKONANIA :
- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru
- na to 1 szklankę mleka
- następnie 5 roztrzepanych jaj
- na to 1 szklanka oleju
- na to 5 szklanek przesianej mąki i cukier waniliowy
NIE MIESZAĆ przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin)
- po tym czasie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek
- wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
-  posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki 
- włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe
- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)
Smacznego

6 komentarzy:

  1. Szok robiłam kiedyś szarlotkę sypaną, gdzie nie wyrabia się ciasta ale że drożdżowe tak można to nawet przez myśl by mi nie przeszło. Zabieram ten przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piekłam tak drożdżowego, ciekawy sposób :)
    Ciasto pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotkę sypaną też robiłam, ale nie pomyślałabym, że w ten sposób można zrobić ciasto drożdżowe. I pewnie nie uwierzę dopóki nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Przepis ciekawy, tylko czemu w przepisie jest dwukrotnie olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez pomyłkę napisałam jeszcze raz :) dziękuję za zauważenie już poprawiłam :)

      Usuń