Strony

środa, 23 lipca 2014

Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem

Smalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem.

SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach )
  • słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje)
do smalcu z jabłkiem
  • pół jabłka 
  • cebulka nieduża 
  • tymianek 3 gałązki (możemy użyć majeranku )
  • sól, pieprz 
do smalcu ze śliwką 
  • cebulka nieduża 
  • 2-3 śliwki (mogą być też suszone)
  • rozmaryn 1 -2 gałązki 
  • sól, pieprz 
 SPOSÓB WYKONANIA :
z jabłkiem :

- już dobrze wy słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie spalmy skwarek) dodajmy cebulę oraz pokrojona w kostkę drobną jabłko smażymy od czasu do czasu mieszając ok 3-4 minuty po czym dodajemy porwany tymianek i smażymy jeszcze ok 1 minuty
- po tym czasie zdejmujemy z ognia doprawiamy solą i pieprzem wymieszamy dobrze i zlejemy do miseczki pozostawiając do całkowitego ostygnięcia

ze śliwką
- w ten sam sposób postępujemy ze śliwką dodajemy pod koniec wytapiania pokrojona w kostkę cebulkę oraz pokrojona śliwkę
- smażymy ok 3-4 minuty aż będziemy widzieć, że cebulka jest zeszklona a śliwka ładnie usmażona
- pod koniec dodajemy rozmaryn pocięty lub wyskubane same listki mieszamy chwilkę podsmażamy
- zestawiamy doprawiamy solą oraz pieprzem i zlewamy do miseczki

Smalec ze śliwką cebulka daje słodycz a śliwka lekką kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :)


Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3
Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję



3 komentarze:

  1. a to połączenie ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, zjadłoby się taką kanapeczkę… smalczyk, ogórek kiszony… rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już smaruje kanapeczkę i podaję (och gdybym mogła to bym wam podała :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń