SKŁADNIKI :
- 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy)
- 100 g rodzynek
- 3 żółtka
- 3 łyżki większe mąki
- śmietana 18 % 120-150 ml
- sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół większej w zależności jaki posmak kwasowości lubimy)
- cukier do smaku
- sól do smaku
- odlewam czysty rosół do osobnego garnka, gotuję jeżeli jest za mało słony dosalam,
- wrzucam do niego rodzynki i gotuje na średnim ogniu
- w osobnej misce przygotowuje 3 żółtka dodaję do tego 3 kopiaste łyżki mąki i dolewam śmietanę wszytko razem wyrabiam do jednolitej konsystencji
- po czym do rosołu dodaję soku z cytryny
- do wyrobionej mąki z jajkami dodaję powoli rosołu (hartuję go) cały czas mieszam, aby się nie zważył dodaję kolejną chochlę i mieszam tak zahartowana śmietanę wlewam powoli do naszego rosołu, mieszając
- doprawiam do smaku cukrem, i jeżeli jest za mało kwaśny doprawiam jeszcze sokiem z cytryny, zagotuje jeszcze ok 1 minuty
Gotowe szybko prosty sposób i zawsze wychodzi jeszcze mi się nie zdarzyło, aby się zważył a robiłam już go wielokrotnie.
Pyszny sosik-oczywiście wyszedł:-)Polecam przepis
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :) <3
UsuńSosik pychota - wyszedł idealnie :) Polecam !!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję :)
UsuńSos mi wyszedł wspaniały .Mężowi bardzo smakował : )
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńSuper wyszedl a robilam pierwszy raz!!!!dziekuje za przepis juz tyle lat chcialam sie nauczyc:-))
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy!!! Pozdrawiam
UsuńSos rzeczywiście pyszny robiłam go już nie raz... Przypomina smak z dzieciństwa... Chociaż pamiętam że moja mama dodawała jeszcze trochę soku jak i samego agrestu...
OdpowiedzUsuńWitam, cieszę się , moja mama do dziś robi na soku z agrestu :) Pozdrawiam
UsuńSuper,super,super...sos wyszedł fantastycznie wzbudzając podziw mojej rodzinki!
OdpowiedzUsuńSos rzeczywiście przypomina smak z dzieciństwa, moja mama zawsze gotowała tak od siebie,po prostu przepisy brała z głowy...ten sos jest bardzo zbliżony do tego maminiego. Niestety nie zdążyła mnie wprowadzić w sztukę gotowania...Bardzo dziękuję za ten przepis.
Dziekuje wyszedl palce lizac ;-)
OdpowiedzUsuńWitam. Sos godny polecenia.Dodaje od siebie jeszcze agrest😊
OdpowiedzUsuńWitam, dla pewności pytam, śmietana słodka?
OdpowiedzUsuńWitam. Dla pewności pytam śmietana słodka z kartonika ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak słodka, smacznego,pozdrawiam :-)
UsuńZadna ze mnie kucharka a ten sos wychodzi za kazdym razem.Syn zachwycony.
OdpowiedzUsuńSosik rewelacja robiłam po raz pierwszy i wyszedł idealnie baaaardzo pyszny .
OdpowiedzUsuńMi sos nie chce zgęstnieć? Co zrobić dłużej gotować czy próbować jeszcze mąką z wodą zagęszczać?
OdpowiedzUsuńMam pytanko, śmietana gęsta czy leista?
OdpowiedzUsuńW końcu przepis z którego ten sosik faktycznie wychodzi jupi 😊 mąż wniebowziety jego ulubione danie i teraz w końcu mogę bez nerwów częściej mu je serwować hihi
OdpowiedzUsuń