Strony

wtorek, 13 maja 2014

Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu

Przekąska smaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre, tym razem w cieście wylądowały brokuły a że kocham ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem  i mamy gotową ciepłą przekąskę.


SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 mała brokuła świeża 
  • 2 cebule czerwone 
  • 3 plastry boczku pancetta 
  • 100 gram serka pleśniowego niebieskiego
  • 1 łyżkę cukru brązowego 
  • sól, i świeżo zmielony pieprz 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • 2 łyżki masła 
 SPOSÓB WYKONANIA :
- ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto  lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła
- rozgrzewam piekarnik do 220 stopni 
- brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut (wrzucam do osolonej wrzącej wody po upływie tego czasy wyciągam i przelewam zimną wodą )
- obieram cebulę kroję ja w plastry, wrzucam na rozgrzane masło, odrobinę sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty
- gotowe brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną cebula oraz pociętym w paski boczkiem,
- na to wszytko posypuję skruszonym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut 

- po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem


W parę chwil możemy wyczarować coś pysznego :)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz