Strony

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Jak zrobić żytni zakwas do chleba

Zakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik. Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin przed użyciem i pozostawiam w temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI:
  • 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 szklankę letniej wody 
  • 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego 
SPOSÓB ZROBIENIA:
- zmieszać składniki ze sobą i odstawić w ciepłym miejscu na noc. Po czym dodać kolejną porcję szklanki wody i szklanki mąki zamieszać i odstawić .
- i tak codziennie do 5 dni karmić taką samą ilością wody jak i mąki trzymać w ciepłym
- po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku, ze względu na dość krótki czas jego życia warto wesprzeć się na początek łyżeczką suchych drożdży
- zakwas trzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością wody jak i mąki
tak jest ze mną od ponad roku .

Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych pachnących chlebków ale i do innych potraw. W lodówce zajmuję niewiele miejsca :)

4 komentarze:

  1. mam mąkę żytnią razową typ 2000 , o tej 200 nie słyszałam :( no chyba ,że coś pomyliłaś ...

    OdpowiedzUsuń
  2. pomyliłam skasowałam sobie jedno zero przez przypadek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę używać drożdży, czy bez nich też się uda? jak wtedy postępować z zakwasem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można to pominąć, drożdże tylko tu miały przyspieszyć. Postępujemy tak jak mam napisane, karmimy go. Trzymam kciuki:)

      Usuń