Strony

wtorek, 29 kwietnia 2014

Zupa chlebowo - pomidorowa

Często musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości.

SKŁADNIKI: 4-5 osób
  • 300 g chleba pieczonego na zakwasie (klik jak go zrobić)
  • 125 ml bulionu (klik)
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1 gałązkę rozmarynu 
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • 2 puszki pomidorów bez skórki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 ml wody gorącej 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • starty parmezan 

 
SPOSÓB WYKONANIA :
- chleb kroimy w kostkę o długości ok 2,5 cm.
- garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy oliwę dodajemy gałązkę rozmarynu chwileczkę podsmażymy i wlewamy 125 ml bulionu, gotujemy do odparowania połowy płynów
- następnie dodajemy pokrojony chleb oraz pocięty drobno czosnek, podsmażamy do momentu aż chlebek stanie się lekko chrupiący ( może się nam czasem przykleić nieco chleba do dna, ale po dodaniu płynu wszystko ładnie zejdzie)
- dodajemy pomidory i łyżeczkę cukru zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- po tym czasie dodajemy do zupy gorącej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta)
- gotujemy jeszcze minutę i doprawiamy do smaku
- gotową zupę podajemy ze startym parmezanem, wbrew pozorom zupa jest bardzo treściwa a bogactwo smaku niesamowite!
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz