Strony

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chleb pszenny na żytnim zakasie

Moja rodzinka ostatnio pokochała chleb pszenny na żytnim zakwasie piekę go na okrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie :) podczas krojenia .... <3 . W tych czasach ciężko dostać taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.
 Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory  <3



SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę
  • 500 g mąki pszennej  chlebowej (użyłam 720 )
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 300 g wody 
  • 1 łyżeczkę drożdży suchych 
  • 150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej  (jak go zrobić klik)
 SPOSÓB WYKONANIA :
- wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.
- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia
- po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd )
- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut
- w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest za mało chrupiący można dopiec kolejne 5 minut bez formy
- studzimy na kratce

 Domowy chleb w czasach sztuczności i masówki bezcenny!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz