Strony

sobota, 22 marca 2014

Tagliolini z klopsikami

Czy jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie jak go zrobić pisałam o tym tu klik

 SKŁADNIKI:porcja na 3-4 osoby przepis autorski
  •  makaron św 300 gram jak go zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny)
  • mięso mielone wieprzowe 350 -400g
  • jajko 1szt
  • kaszkę manną 2 łyżki 
  • bułkę tartą 2 łyżki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • przyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidora
  • płatki pomidorów suszone 
  • woda 50 ml 
  • bazylia świeża kilka listków 
  • parmezan po kilka wiórków na każdy talerz 
Sos
  • puszkę pomidorów 
  • szalotka 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • pomidory suszone 5 szt 
  • liść laurowy 2 szt
  • tymianek 3 gałązki
  • rozmaryn gałązkę 
  • oliwa do smażenia 
  • woda do podlania ok 50 ml 
  • sól, pieprz świeżo zmielony 


SPOSÓB WYKONANIA:

KLOPSIKI
- mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora  dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę (jeżeli widzimy, że masa jest za luźna dodajmy jeszcze bułki tartej)
- formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego - odstawiam
SOS
- na patelni rozgrzewam oliwę dodaję pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek i wrzucam liść laurowy oraz pokrojone suszone pomidory ok 5 szt
- smażę tak aby szalotka i czosnek się zeszkliły pilnuję, aby nie przypalić inaczej będzie gorzki posmak
- dorzucam przetarte przez sitko pomidory w puszce
- wkładam w to moje klopsiki podlewam odrobiną wody dorzucam tymianek i rozmaryn, przykrywam, aby zaczęły się dusić
- po chwili odkrywam i przekładam klopsiki na drugą stronę ponownie przykrywam i duszę tak ok 5 minut
- odkrywam doprawiam solą, pieprzem i chwilkę odparowuję jeszcze sos
- gdy klopsiki się jeszcze duszą wstawiam wodę na makaron solę i gotuję makaron ok 3 minuty jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle instrukcji na opakowaniu
- gotowy makaron wrzucam do patelni i mieszam z sosem, chwilkę trzymam na patelni, aby smaki się połączyły
- nakładam na talerz dodaje klopsiki posypuję świeżą bazylia i wiórkami parmezanu

- gotowe sos przepysznie pomidorowy a klopsiki mięciutkie rozpływające się w ustach :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz