Strony

poniedziałek, 24 marca 2014

Ryż zapiekany z jabłkami

 Ryż zapiekany z jabłkami  to danie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy "mamoo a zrobisz mi.....:))
SKŁADNIKI:porcja na 4 kokilki lub 1 średnie naczynie do zapiekania
  • ryż 200 g (dwa woreczki)
  • mleko niecały  1 l
  • sól 0,5 łyżeczki
  • jabłka 4 szt 
  • masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia
  • śmietana ukwaszona 250 ml
  • cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego)
  • cukier puder 2 łyżki 
  • cynamon 
  • cukier 2 łyżki 
  • cytryna - pół wyciśniętej 

 SPOSÓB WYKONANIA :
- wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję dwa woreczki ryżu, odrobinę solę mleko, gotuję ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Po tym czasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał.
- między czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami
- rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut
- śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- nagrzewam piekarnik do 180 stopni
- smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż
- układam ryż na to jabłka kolejną warstwę ryżu i polewam całość naszą śmietaną
- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam
- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukrem
świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.
- największego małego niejadka tym przekonamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz