Strony

czwartek, 20 marca 2014

Zakwas na żurek- domowy

Święta Wielkiej Nocy się zbliżają, nie mogą się obyć bez żurku bynajmniej w naszym domu. Mamy jeszcze chwilkę czasu, ale zakwas na żur warto już sobie przygotować. Za pierwszym razem trwa to do siedmiu dni, ale następny raz na bazie naszego już gotowego zakwasu czas ten się skróci od 3-5 dni. Nie ma jak domowy, na kupnym lista niepotrzebnych składników jest tak długa .........


SKŁADNIKI :
  • 1 litr przegotowanej wody 
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • kromka chleba razowego (na zakwasie) użyłam 3 łyżek zakwasu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę mąki razowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć płatki owsiane)
- rozgniatamy czosnek, wrzucamy lisie laurowe oraz ziele angielskie
- zalewamy do letnią przegotowaną wodą , mieszamy, aby nie było grudek
- jeżeli nie mamy zakwasu dodajemy kromkę  razowego chleba ja dodałam 3 łyżki zakwasu razowego
- przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką
- gotowy przetrzymujemy w lodówce
- warto korzystając z zakwasu do żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć kolejny


Przekonamy się jaki będzie pyszny nasz żurek na takim domowym zakwasie, do tego domowa biała surowa czego chcieć więcej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz