Strony

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Chleb cynamonowy

Co sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za  pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje z córka ją kochamy:). Ważne też jest w tym przepisie czas czekania już po dobrej godzinie możemy zajadać pyszności..
 Uwielbiamy  chrupiący wierzch chlebka,  .......a szkoda, że nie można przekazać tego cudownego aromatu unoszącego się po całym domu.


SKŁADNIKI z tej porcji zrobiłam 2 chlebki (z tradycyjnej keksówki)

- 700 gram przesianej mąki (użyłam typ 550)
- 100  gram cukru
- 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej)
- 42g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
- 100 g masła
- 400 ml mleka
- 2 jajka

NADZIENIE CHLEBKA 
- 100 g masła
- 100 g cukru (użyłam brązowego)
- 2 łyżki cynamonu

DO POSMAROWANIA
- 1 jajko
- łyżka mleka

SPOSÓB WYKONANIA:
- rozpuszczam masło i odstawiam je, aby wystygło. W połowie mleka(lekko podgrzane ) rozkruszam drożdże i wsypuję do nich łyżkę cukru odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły
- przesiewam mąkę z solą , do miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą
- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie, aby ciasto było elastyczne i lśniące
- dla tych co nie mają maszynki do chleba składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto ok 15 min
- po czym odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 min.
- po czasie wyrastania, ciasto odgazujemy (kilka razy ponownie wyrobimy) rozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia)
- cisto smarujemy masłem(roztopionym) po czym posypujemy go mieszanką z cukru i cynamonu i zwijamy ciasno w rulon.
- ostrym nożem przecinamy na pół
- zwijamy w warkocz 
- doda mu to cudownego wyglądu 
 - bułeczki wykonałam tak zwinęłam w rulon i pocięłam na kawałki ok 5 cm szerokości 
 - przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min
 - w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni 
- pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik )

Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser 






2 komentarze:

  1. Ale rumiane! Kurcze zrobiłaś mi mega ochotę na takie pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę :) szkoda, że nie mogę podać bułeczki przez internet jest warta grzechu:)

      Usuń