Strony

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Domowa kapusta kiszona

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią.


 SKŁADNIKI:
- główka kapusty świeżej
- marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)
- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)
- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)
- czysty duży słoik

SPOSÓB WYKONANIA:
- kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia
- kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem
- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach 
- kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną 
- i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję kminek oraz marchew
- wkładam ją do słoika PAMIĘTAJĄC ABY NIE MIEĆ NA SOBIE ŻADNYCH METALI I UCISKAMY KAPUSTĘ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ ABY NIE WDAŁA SIĘ ŻADNA REAKCJA
- tak przygotowany słoik nakrywam przykrywka (nie zakręcam) odstawiam do procesu skiszenia po 3 - 4 dniach jest już dobra jeśli chcemy aby nadal była bardziej skwaszona zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki

- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz